slo eng hr
OBJAVE
Priložnost zamujena ne vrne se nobena oz. obotavljanje v postopku kadrovanja odvrača kvalitetne kandidate
16.11.2015

Pred kratkim sem bral ameriško raziskavo ki navaja, da kompetentne kandidate v procesu kadrovanja za novo oz. drugo delovno mesto najbolj moti (predolgo) trajanje izbornega procesa.

Kratek povzetek statistike:

  • 77% vprašanih meni, da bi moral celoten proces kadrovanja (od kontakta do izbora) trajati manj kot mesec dni.
  • 71% jih je prepričanih, da sta 2 osebna razgovora dovolj za odločitev oz. (morebitno) ponudbo zaposlitve.
  • 46% kandidatov želi po prijavi na objavljeno delovno mesto vsaj osnovno povratno informacijo prejeti v enem ali največ dveh dneh.
  • 47% iskalcev zaposlitve se je v preteklosti že samih umaknilo iz izbornega procesa, ker se jim je zdel predolgotrajen.

Lahko sicer rečemo, da so Američani nekoliko bolj asertivni in neučakani kot pregovorno pasivni in vodljivi Slovenci, ampak kljub temu so številke še vedno presenetljivo visoke. Tudi sam sem prepričan, da je pri kadrovanju časovna komponenta precej podcenjena saj gredo moje izkušnje z roko v roki z navedenimi izsledki.

Problem vidim v tem, da premnoga podjetja kandidate še vedno obravnavajo kot »iskalce zaposlitve« oz. kot komoditeto in ne kot strateško dodano vrednost, za katero se je (nujno!) treba potruditi. Čudno, glede na to, da je privabljanje, identificiranje in razvoj top kadra je pravzaprav »core business« vsakega HR oddelka v vsakem sodobnem podjetju.

Morda se nekaterim – sploh v velikih in poznanih podjetjih – zdi, da bi morali biti kandidati pripravljeni počakati na njih, češ, »če res želi delati pri nas, bo že počakal«, vendar se vprašajte: kdo vas bo čakal... in prosil... in še čakal? Brezpogojno čaka samo kdor mora in kdor nima izbire, pri kvalitetnem kadru in še posebej pri pasivnih iskalcih zaposlitve pa boste z (pre)počasnim potekom izbora izgubili njihov interes in zaupanje, še preden ste ga pravzaprav imeli. Če želite zaposliti dinamične in proaktivne kandidate ste lahko prepričani, da le-ti enako stopnjo dinamike in odzivnosti pričakujejo najprej od kadrovske agencije, še posebno pa od morebitnega novega delodajalca.

Skratka, ko pade odločitev o začetku kadrovskega projekta, pravočasno definirajte izborne kriterije, pripravite potrebno dokumentacijo in organizirajte interne postopke na način, da bo proces izbora potekal karseda hitro in učinkovito. V kolikor kadrujete s pomočjo HR agencije tudi od nje zahtevajte enako in izberite tisto, ki je maksimalno osredotočena na vaš projekt, ki kadruje proaktivno ter zna s kandidati in z vami tudi primerno in pravočasno komunicirati.

Sledite nam na .

Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

POVPRAŠEVANJE

Za dodatna vprašanja in ponudbo izpolnite spodnji obrazec. Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.


*IME IN PRIIMEK:
*TELEFONSKA ŠT.:
*PODJETJE:
*EMAIL:
VAŠE SPOROČILO: