slo eng hr
OBJAVE
Veze in poznanstva na poti do zaposlitve
17.08.2015

Ob pogovoru in branju raznih komentarjev pogosto zasledim mnenje iskalcev zaposlitve, da se dandanes v Sloveniji po »normalni« poti službe skoraj ne da dobiti, da so povsod v igri samo »veze in poznanstva«. Sicer ima vsak pravico do svojega mnenja in naj takoj poudarim, da ne trdim, da se tako kadrovanje ne dogaja, sem pa prepričan, da v veliko manjšem obsegu kot si večina misli, vsaj v privatnem sektorju.

Predpostavljam, da večina demotiviranih iskalcev zaposlitve do zgornjega zaključka pride po dveh poteh:

  • Ker se pogosto masovno (a neuspešno) prijavljajo na zaposlitvene oglase in ne dobijo niti povratne informacije, kaj šele povabila na razgovor (čeprav so na prvi pogled izpolnjevali »vse« pogoje).
  • Ker pogosto slišimo zgodbe oz. govorice, kako je »nekdo« dobil službo »nekje« samo zato, ker tam »nekoga« pozna. Folklora je temu dodati še, da je ta človek prav gotovo nesposoben, medtem ko zunaj na to službo čaka kopica blazno kompetentnih kandidatov.

Najprej se je treba zavedati, da pri kadrovanju ali pa iskanju službe kvantiteta ne šteje. Četudi ste neuspešno poslali na stotine prošenj za delo, to vseeno ne pomeni, da ste vi slab kandidat niti da je trg dela skorumpiran. Skoraj vedno se namreč išče le (en) »pravi« kandidat, ne glede na (veliko) število prijav. Verjamem, da bi večina prijavljenih lahko »v redu« opravljala določeno službo, vendar pa delodajalci med množico solidnih ali celo dobrih kandidatov iščejo najboljšega, tistega »pravega«.

Dejstvo pa je, da kar nekaj – sploh manjših – podjetij nove zaposlene pogosto išče preko poznanstev ali bolje rečeno priporočil, ponavadi zaposlenih v tem podjetju. Logika zadaj je, da lažje verjameš priporočilu nekoga, ki mu zaupaš oz. za katerega veš, da pozna način dela in specifične zahteve v tem podjetju. Kar spet ne pomeni, da se zaposli kogar koli, ravno nasprotno, spet se išče nekoga, ki je čim bolj primeren. Problem pri takem kadrovanju je, da podjetje nima širokega nabora kandidatov, saj je izbor že v osnovi omejen na »znance« in da podjetju priporočajo oz. kadrujejo ljudje, ki ponavadi na tem področju niso eksperti. Tako kadrovanje torej ni idealno (milo rečeno), ima pa preverjeno logiko in nikakor ni nelegitimno.

Mislim, da tu pridemo do bistva. Iz vidika same legitimnosti načeloma ni sporno, kako se do kandidata oz. zaposlitve pride, saj različna podjetja pri kadrovanju ubirajo različne pristope in uporabljajo različne kriterije, o njih pa ima lahko vsak svoje mnenje. Po mojem je zadeva čista, dokler se za sam izbor oz. selekcijo uporabljajo enaka merila za vse kandidate in da se zaposli oseba, ki je v določenem izboru najbolj primerna za zasedbo delovnega mesta. Konec koncev kompetentni menedžerji in vodje nimajo interesa vleči slabih kadrovskih potez, zakaj bi jih, saj bi s tem pljuvali v lastno skledo. Tako govori teorija in po mojih izkušnjah skoraj vedno tudi praksa.

Na znanje velja vzeti še očitno dejstvo, da je Slovenija pač majhna in s tem je tudi trg dela zelo zelo majhen. Večkrat rečemo, da se v določeni branži »vsi poznamo« in pogosto to tudi drži. Ob tako omejeni populaciji med posamezniki se kaj hitro lahko najde poslovne oz. osebne povezave, ki lahko – četudi so ohlapne – dajejo videz pristranskosti v procesih kadrovanja. Ampak ta majhnost in povezanost sta pač naša realnost in sama po sebi še ne pomenita, da je vselej v igri nepotizem ali klientelistično kadrovanje.

Glede govoric pa veste kaj pravijo: »Ne verjemite vsemu kar slišite.«. Povezovanje potreb po delu na eni ter specifična znanja in karakteristike na drugi strani je zahteven in strokoven proces, vsekakor bolj kot se zdi ob občasni kavarniški debati. Se mi pa tudi dozdeva, da se tovrstne govorice prepogosto uporabljajo kot izgovor, zakaj se nečesa ne da doseči. In če se ne da, potem je bolje sploh ne poskusiti, kajne? Uspešni ljudje se s tem ne strinjajo in to je eden izmed razlogov, zakaj so (p)ostali uspešni.

Sledite nam na

Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

POVPRAŠEVANJE

Za dodatna vprašanja in ponudbo izpolnite spodnji obrazec. Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.


*IME IN PRIIMEK:
*TELEFONSKA ŠT.:
*PODJETJE:
*EMAIL:
VAŠE SPOROČILO: