slo eng hr
OBJAVE
Kaj pravzaprav delamo kadrovske agencije?
19.07.2015

Čeprav večina iskalcev zaposlitve že ima vsaj nekaj izkušenj s kadrovskimi agencijami, se vseeno mnogi sprašujejo, kakšna je njihova vloga v kadrovanju in kako to, da mnoga podjetja kadra ne poiščejo sama?

V zadnjih letih tudi v Sloveniji vse več podjetij nove sodelavce poišče s pomočjo kadrovskih agencij. Čeprav večina iskalcev zaposlitve že ima vsaj nekaj izkušenj s kadrovskimi agencijami, se vseeno mnogi sprašujete kakšna je njihova (oz. naša) vloga v kadrovanju in kako to, da mnoga – sploh velika – podjetja kadra ne poiščejo sama, zakaj sploh rabijo »posrednika«? (Mimogrede, v tem prispevku pišem o t.i. »iskanju in selekciji« kandidatov z namenom zaposlitve pri naročniku, ne o t.i. »najemu delovne sile«.)

Na splošno rečeno kadrovske agencije za naročnika oz. podjetja opravljamo storitve, za katere sami nimajo dovolj časa oz. znanja, v določenih primerih pa tudi zaradi želje po anonimnem kadrovanju (torej brez razpisa oz. oglasov). Opravljamo poslovno storitev, za katero smo se specializirali in jo znamo narediti bolje in hitreje od naročnikov samih. Za njih iščemo potencialno zanimive kandidate in jim skozi selekcijski postopek ponudimo dostop do nabora kakovostnih kandidatov za zapolnitev delovnega mesta.

Verjetno se nekaterim zdi čudno, ampak dejansko večina uveljavljenih podjetij – sploh pomembnejših pozicij – ne kadruje (več) samih. Glavni razlog je v optimizaciji poslovanja, saj se večina podjetij dandanes osredotoča na jedro svojega posla (t.i. core business), ne vitalne storitve pa se outsourcajo zunanjim partnerjem. Od vzdrževanja objektov, poslovnega svetovanja pa do računovodskih in tudi kadrovskih storitev. Ne gre torej za lenobo, ampak za premišljeno poslovno odločitev, katere aktivnosti naj se opravlja znotraj podjetja in kje se izplača najeti zunanje strokovnjake. Najbolj učinkovito je seveda, da vsak dela tisto, kar najbolje zna.

Sedaj pa pridemo na temo, ki pogosto zanima iskalce zaposlitve – kaj se za iskalca spremeni, ko med vami in želeno zaposlitvijo stoji (še) kadrovska agencija?

Najprej razčistimo, kadrovska agencija dela za naročnika, ki je v tej zgodbi (edini) plačnik in končni – pravzaprav edini – cilj vsakega projekta t.i. iskanja in selekcije je zapolnitev odprtega delovnega mesta. Poudariti je treba tudi, da agencije delamo znotraj zelo zahtevnih, predvsem pa jasno določenih kriterijev, ki jih definirajo naročniki projekta. Nekateri so splošni (izobrazba, izkušnje, določena znanja, itd.), nekateri pa se nanašajo tudi na želene osebnostne karakteristike, način dela, razmišljanja, itd.

Nikoli torej ne iščemo nekoga, ki bi se nam zdel »v redu« ali »simpatičen«, temveč imamo pred seboj jasno strukturiran in dodelan profil idealnega kandidata. Po navadi so tako stroge zahteve posledica proste konkurence, kjer vsako podjetje išče konkurenčno prednost tudi skozi (boljše) zaposlene. Včasih so naročniki do agencij še posebej zahtevni, ker imajo občutek, da morajo za svoj denar dobiti nekaj »več«, nekoga res »ekstra«. Torej kandidata s skoraj Supermanovimi sposobnostmi in pa nizkimi plačnimi pričakovanji, pa čeprav je podjetje prej mesece in mesece samo (ali preko druge agencije) brez uspeha iskalo enega samega kolikor toliko primernega kandidata.

V nasprotju s splošnim prepričanjem kadrovske agencije ne predlagamo, kaj šele izbiramo kandidatov za zaposlitev. V tipičnem projektu agencija poišče oz. naredi širši izbor pogojno primernih kandidatov (»iskanje«) in nato skozi razgovore in eventualna testiranja (»selekcija«) oblikuje ozek krog ustreznih oz. najboljših kandidatov, ki jih predstavi naročniku. V idealnem scenariju so vsi predstavljeni (»shortlistani«) kandidati popolnoma primerni za zasedbo odprte pozicije in se razlikujejo po pristopu, karakterju, ambicijah, itd., išče se torej še t.i. »x-faktor«. V vsakem primeru je končna odločitev naročnikova, ki izbere ne le kompetence, ampak tudi človeka, s katerim bo v bodoče v podjetju vsakodnevno sodeloval.

Če še enkrat postavim vprašanje – ali se za kandidata kaj spremeni, če se prosto delovno mesto kadruje preko kadrovske agencije ali direktno v podjetju? Odgovor je, da v principu ne. Agencije smo zunanji izvajalci dela kadrovske funkcije naročnikovega podjetja. Proces je drugačen le za naročnika, načeloma pa ne za kandidate.

Je pa res, da je lahko kandidatova izkušnja pri različnih agencijah – kljub načeloma podobni metodologiji – precej različna. O razlikah med samimi kadrovskimi agencijami pa kdaj drugič.

 

Sledite nam na

Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

POVPRAŠEVANJE

Za dodatna vprašanja in ponudbo izpolnite spodnji obrazec. Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.


*IME IN PRIIMEK:
*TELEFONSKA ŠT.:
*PODJETJE:
*EMAIL:
VAŠE SPOROČILO: