slo eng hr
OBJAVE
Kaj je narobe z mojim CV-jem?, 2. del
09.07.2015

Še nekaj nasvetov glede oblikovne plati CV-ja ...

Kot obljubljeno v prejšnji objavi (1.del) dodajam še nekaj nasvetov glede oblikovne plati CV-ja:

  1. Preglednost.

Uporabite jasno strukturo, primerno in z občutkom poudarite naslove in pravilno uporabljajte alineje. Zavedajte se, da se CV-ji ponavadi najprej na hitro »preletijo« in šele potem – če se pokaže potreba – konkretneje preberejo.

  1. Obrnjena kronološka struktura.

Začnite na koncu. Najbolj nas zanima, kaj počnete sedaj oz. v zadnjem času.

  1. Manj je več.

Imam samo dve roki in za prvo prebiranje vašega življenjepisa je na voljo 30 sekund. To pomeni največ dve strani A4 formata (enostransko tiskanje, če pošiljate po pošti).

  1. Stil/format.

Recite ne »zanimivim« barvam papirja, eksotičnim fontom, trojnim klicajem (!!!) in raznim »smejkotom«. Res, da s tem izstopate, ampak v slabem smislu. Uporabljajte berljive fonte (npr. »Arial« in podobne klasike) primerne velikosti (npr. 11 za tekst in za 12 naslove)

  1. Osebna fotografija.

Razen, če je to posebej navedeno, vaša slika ni potrebna. Če se vam zdi, da nas bo vaš izgled prepričal bolj kot vaše kompetence, potem ne razumete bistva poslovnega življenjepisa. In če iz nekega razloga vseeno vztrajate, vam toplo priporočam, da naj bo fotografija primerna delovnemu mestu za katerega kandidirate. Slike s pijačo v roki, v objemu s hišnim ljubljenčkom ali portreti s plaže so zagotovilo, da se bržkone ne bomo srečali.

  1. Europass format?

Ni treba oz. raje ne. Ta format ni posebej pregleden in meni – torej tudi vam – ne prinaša nobene dodane vrednosti.

Morda se vam zdi razporejanje prijav oz. CV-jev po – na videz – površinskih kriterijih krivično in da bi morala biti naša dolžnost pogledati mimo oblike, mimo (ne)izkušenj ter v prijavljenem kandidatu iskati in najti nekaj posebnega, torej prepoznati vaš polni potencial. Dejansko to tudi počnemo, ampak v naslednji fazi, ko se na razgovoru bolje spoznamo. In kot sem napisal v prejšnji objavi, vaš CV je orodje, da do tega razgovora sploh pride.

Za konec pa razmislite o sledečem in bodite iskreni ... Če nam pošljete površno spisan CV, z obilico slovničnih napak, na roza papirju in vašo sliko v kopalkah, potem – vsaj trenutno – o nekem posebnem potencialu (še) ne moremo govoriti. Malo pretiravam, ampak mislim, da se razumemo. Ne glede na to za katero pozicijo se prijavljate, je dejstvo, da delodajalci dandanes iščejo prizadevne in zanesljive ljudi in realno je pričakovati, da kdor je nestrukturiran in površen v pripravi življenjepisa, tako funkcionira tudi v (poslovnem) življenju.

 

Sledite nam na

Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

POVPRAŠEVANJE

Za dodatna vprašanja in ponudbo izpolnite spodnji obrazec. Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.


*IME IN PRIIMEK:
*TELEFONSKA ŠT.:
*PODJETJE:
*EMAIL:
VAŠE SPOROČILO: