slo eng hr
OBJAVE
Kaj je narobe z mojim CV-jem?, 1. del
02.07.2015

V prispevku lahko najdete nekatere pogoste napake pri pisanju CV-ja in nekaj splošnih priporočil glede vsebine življenjepisa.

V prejšnjem prispevku sem napisal, da je pri razvrščanju prijav na delovno mesto iz vidika kadrovika razpon med zanimivimi in neprimernimi življenjepisi manjši, kot si večina kandidatov predstavlja ter da je ob velikem številu prejetih vlog za zaposlitev (kar je dandanes pogosto) kup označen »poglej še enkrat« lahko vseeno kar zajeten. Ob ponovnem branju torej med CV-jem, ki roma na kup »zavrni« in tistim označenim »povabi«, lahko odločajo nianse in v taki situaciji postane vaš življenjepis kot pisni izdelek precej pomemben.

Ko se lotimo (zelo hitrega) prebiranja tega kupa »neuvrščenih« pa najprej v oči ne skočijo konkretne delovne izkušnje, primerna izobrazba ali fascinantni hobiji, ampak nerazumljive napake, zaradi katerih izgubimo interes in nehamo brati naprej, včasih pa niti ne začnemo. In da, pomembna je tudi oblika, ne samo vsebina. Vsebina vašega CV-ja nam namreč pove kaj znate in kaj počnete, sama oblika oz. izgled pa daje sliko o tem kako strukturiran pristop imate in koliko ste se pripravljeni potruditi. Spodaj se dotikam nekaj pogostih napak in navajam nekaj splošnih priporočil glede same vsebine, v naslednji objavi pa še oblikovne plati življenjepisa.

  1. Ne pretiravajte z osebno noto.

Opis naj bo konkreten in objektiven. Predstavljajte si, da pišete CV za nekoga drugega in vaša čustva pustite ob strani. Kdo ste kot oseba in kaj vas motivira bomo ugotovili na morebitnem razgovoru, v tej fazi nas to (še) ne zanima.

  1. Ne blefirajte in pretiravajte.

Na papirju morda izgleda dobro, v praksi pa je to potencialna bomba. Če vas povabimo na razgovor in vas ujamemo na laži – kar je ob temeljitem pogovoru zelo verjetno – bo zgodba (pre)hitro zaključena, tudi za morebitne prihodnje projekte.

  1. Manj je več.

Raje kot preveč napišite stavek manj. Če ste v dvomih ali še kaj dodati, potem je najverjetneje pravilen odgovor »ne«. Kar še vam ni posebej zanimivo, nam zagotovo ne bo.

  1. Pazite na slovnične napake.

Očitne slovnične napake signalizirajo ali slabo rabo jezika (potencialni problem pri večini delovnih mest) ali pa lenobo (še slabše). Izgovorov za neuporabo t.i. »spell checka« torej ne sme biti.

  1. Še enkrat preverite točnost kontaktnih podatkov.

Prevečkrat se zgodi, da navedena telefonska številka ali e-poštni naslov ne obstajata (več). Vsi se kdaj zatipkamo ali zamenjamo e-pošto oz. telefonsko številko. Škoda bi bilo, da se ne bi srečali zaradi take malenkosti. Preverite torej.

 

Naslednjič sledijo še nasveti za oblikovno plat življenjepisa ...

 

Sledite nam na

Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

POVPRAŠEVANJE

Za dodatna vprašanja in ponudbo izpolnite spodnji obrazec. Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.


*IME IN PRIIMEK:
*TELEFONSKA ŠT.:
*PODJETJE:
*EMAIL:
VAŠE SPOROČILO: